Lomalla on mukavaa. Varsinkin joululomalla, kun olet ollut Kätevä Emäntä(tm) ja panostanut siihen paljon, antanut etukäteen kaikkesi: tehnyt pakastimet täyteen valmiita ruokia ja leiponut kaapit täyteen herkkuja. Hyvissä ajoin valmistautuen, ilman stressiä ja kiirettä! Ei tarvitse moneen viikkoon muuta kuin olla ja rötvätä. Jos satut harrastamaan jotain, joka vaatii jatkuvaa harjoittelua, voit pitää siitäkin lomaa. Ei tarvitse juosta harjoituksissa tai tunneilla, kun opettajatkin ovat lomalla. Saat nukkua pitkään, syödä, katsoa elokuvia, maata sohvalla. Facebookata. Surffailla netissä. Päivät päästään. Yöt läpeensä. Voit unohtaa nukkumisen, sillä netissä on niin paljon mielenkiintoista luettavaa, ja kun ei aamullakaan tarvi herätä aikaisin, niin mitäs se nyt haittaa, jos tässä lueskelen vähän sitä ja tätä ja klikkaan tuosta ja sitten tästä ja hups, kellohan on jo kuusi aamulla.

Kaikki rutiini häviää elämästäsi. Herättelet lapsia aamiaiselle puoli kahden aikaan iltapäivällä, ja vielä kuuluu täkkien sisältä valitus, että ”Väsyttää, anna mun nukkua…” Ja koska itse olet valvonut kuuteen asti aamulla tyhjänpäiväisiä internetsivuja silmäillen, etkä kuitenkaan ilkeä nukkua sinne kahteen asti iltapäivällä, seurauksena siitä olet koko päivän täysin väsähtänyt, et jaksa tehdä lasten kanssa mitään mukavaa, et jaksa ulkoilla, et jaksa edes jutella lasten kanssa, saati pestä pyykkiä tai siivoilla sotkuja. Et edes jaksa harrastaa käsitöitä, tai mitään sellaista mikä vaatisi jonkinasteista aloitteellisuutta.

Ah miten virkistävää, kun se kamala, uuvuttava, väsyttävä joululoma loppui. Saat päivärytmisi takaisin, kun lapset on herätettävä aamulla kouluun ajoissa. On laitettava ruokaa, koska jääkaapissa ja pakastimessa ei nyt satu enää olemaan jonkun ihanan, puuhakkaan emännän valmiiksi tekemiä herkkuja. Sellainenkin käsite kuin ruoka-ajat lanseerataan uudelleen. Säännölliset ateriat! Elämässäsi on rytmiä, päivissäsi on jotain ennakoitavuutta! On pakostakin astuttava välillä ovesta ulos ulkoilmaan, ainakin viedessä lapsia harrastuksiin tai siirtyessä omien harrastusten pariin. Saatat jopa tavata ihmisiä siellä ulkona, vaihtaa muutaman sanan heidän kanssaan. Oi miten mukavalta oikeiden ihmisten kanssa jutustelu tuntuukaan, monen viikon sisätiloissa märehtimisen ja internetin yltiösosiaalisuuden jälkeen!

Niin, joululoma kotona ei ole ihan sama kuin retriitti hiljaisuudessa ilman sähköisiä laitteita ja internettiä. Sellainen voisi kyllä oikeasti virkistää ja palauttaa jonkinlaista yhteyttä omaan itseensä. Tänä vuonna kokemani joululoma ei oikein tehnyt sitä. Se ei virkistänyt, vaan sai minut melko ahdistuneeksi. Ehkä ensi jouluna muistan tämän, ja teen jotain vähän eri tavalla.